Het lage BTW-tarief verandert. Wat te doen?

Per 1-1-19 heeft het kabinet voornemens het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent. Het hoge tarief blijft 21 procent. Wat zijn de gevolgen voor u als ondernemer en hoe kunt u zich hier op voorbereiden?

Het lage BTW-tarief verandert. Wat te doen?

Het lage btw-tarief betreft de btw op boodschappen, drinkwater, kapper, maar ook eten en drinken buiten de deur. Daarom is het belangrijk dat horecaondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging van 6 naar 9 procent. Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • de prijzen van goederen en diensten;
  • uw administratie;
  • de facturatie;
  • en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Maar houd ook rekening met offertes die in 2018 opgemaakt worden voor goederen of diensten die in 2019 geleverd worden. Ook hier dient het tarief van 9 procent gehanteerd te worden.

Betalingen in 2018 tegen 6 procent btw-tarief

Wel komt het kabinet ondernemers nog in 2018 tegemoet: vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9 procent tarief.

De wijziging van het tarief wordt volgens het kabinet onderdeel van Belastingplan 2019, welke op Prinsjesdag 2018 openbaar gepresenteerd. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met de wijziging.

BTW van 6 naar 9 procent

Deze belastingmaatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar dit betekent wel dat het Rijk ergens anders geld vandaan moet halen. Het hoge tarief blijft 21 procent.

Door de verhoging worden onder meer de dagelijkse boodschappen en de kapper duurder. Maar het gaat ook om leidingwater, geneesmiddelen, kranten, boeken en de fietsenmaker. Hoewel uit berekeningen van het akkoord blijkt dat iedereen er door lastenverlichting op andere vlakken uiteindelijk op vooruit gaat, is er veel kritiek op de maatregel.