Omzet horeca stijgt twaalfde kwartaal op rij

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 7 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Omzet horeca stijgt twaalfde kwartaal op rij

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 7 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

De omzetgroei was te zien in alle branches, maar snackbars sprongen er met een stijging van 9,3 procent bovenuit. Ook restaurants deden het goed met een toename van 7,2 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De prijzen lagen gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl het volume 4,4 procent groter was. De omzet van de horeca groeit al bijna drie jaar op rij onafgebroken. 

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal steeg de omzet van de horeca met 0,7 procent. Dat is iets minder dan in 2015, toen de omzetstijging neerkwam op gemiddeld 1,5 procent per kwartaal. Ook op kwartaalbasis steeg de omzet van snackbars het meest. 

Cafés

De omzet van cafés steeg voor het zesde kwartaal op rij, dit kwartaal met 1,2 procent. Hotels en restaurants boekten ongeveer dezelfde omzet als een kwartaal eerder.

In januari en februari waren er ook meer hotelovernachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de werkgelegenheid in de horeca en het aantal startende bedrijven namen in de eerste drie maanden van dit jaar toe. In de hele branche kwamen er, net als in het vierde kwartaal van 2015, bijna negenhonderd bedrijven bij. Het totaal is nu 51.600.

Er waren volgens het CBS beduidend minder faillissementen dan in het vierde kwartaal. Er gingen 64 horecabedrijven failliet, dertig minder dan in het voorgaande kwartaal.

Ook ten opzichte van een jaar eerder was het aantal faillissementen lager. Het ondernemersvertrouwen nam weer toe, waarmee het record van het vierde kwartaal van 2015 wordt gebroken.